Nie ma nic lepszego na niedzielny obiad jak rosół i schabowy. Jednak gotowanie rosołu to sztuka, którą najlepiej maja opanowane nasze babcie i mamy. Pamiętam te czasy, kiedy mama gotowała w niedziele rosół. Było to trochę inaczej niż teraz. Od rana w domu było czuć kulinaria i gotowanie. Zapach rosołu unosił się po całym domu. Makaron nie był wtedy kupowany w markecie. Makaron był robiony przez mamę. To był dodatkowy plus tego rosołu – makaron zrobiony przez mamę. Jak sobie teraz to wszystko człowiek przypomni to normalnie czuje ten zapach. Drugie danie nie zawsze składało się ze schabowego. Choć trzeba przyznać, że był on najczęstszym gościem na niedzielnym stole. Dość często na tym stole zamiast schabowego pojawiały się kluski śląskie z sosem. Miód. Teraz niedzielne gotowanie troszkę się różni. Nie zawsze gotujemy rosół. Jak już zrobimy – to owszem jest smaczny, ale to nie to, co kiedyś. Na drugie danie teraz przeważa kurczak z ziemniakami i surówką. Trzeba jednak pielęgnować te niedzielne tradycje
Inne wpisy:
Firmy budujące domy pod klucz
Firmy budujące domy pod klucz to przedsiębiorstwa, które oferują kompleksowe usługi budowlane polegające na projektowaniu, budowie i wykończeniu domu jednorodzinnego. Oznacza to, że klient nie musi martwić się o żadne formalności związane z budową,...
Ogrodzenia Drewbet
Ogrodzenia Drewbet
Istotnym elementem podczas budowy domu jest także jego otoczenie, które ulepsza końcowy efekt wykonanego budynku. Do otoczenia domu należy przede wszystkim ogród, jednak jego ogrodzenie jest równie ważnym elementem. Ogrodzenie pozwala na ochronę...