Co grillować

0
276

kulinaria (21)Sezon grillowy to idealny czas do spędzania wolnego czasu z bliskimi. Rodzi się jednak pytanie, co wrzucać na ruszt, aby cieszyć się smakiem, a jednocześnie zdrowym posiłkiem. Przede wszystkim, nie warto kupować mięs i kiełbas w gotowych marynatach. Lepiej zrobić je samemu, z dobrej jakości składników. Zrobienie marynaty nie jest skomplikowane, wystarczy zmieszać olej z ulubionymi przyprawami, można również sięgnąć po dodatek ketchupu, musztardy czy miodu. Grillować można nie tylko mięsa, ale również i warzywa, które powinno jeść się codziennie. Dlatego zamiast kiełbaski, może warto zrobić szaszłyki, które wzbogacimy świeżą cebulą, papryką czy pieczarką. Nie wszyscy wiedzą, że na grillu można zrobić również deser. Idealnym rarytasem okazać się może banan z czekoladą z grilla. Wystarczy naciąć lekko skórkę banana, włożyć w dziurki czekoladę i grillować, aż skórka lekko ściemnieje. Grillowane banany można połączyć też z innymi słodyczami, mogą być na przykład doskonałym dodatkiem do lodów.