kulinaria (23)Różne produkty spożywcze kupowane z wyprzedzeniem lub na zapas trzeba odpowiednio przechowywać, by uniknąć strat jakości. Obowiązkowym urządzeniem w każdej kuchni jest więc lodówka z zamrażarką, dzięki której można na dłuższy czas zachować świeżość produktów czujących się doskonale w niższej temperaturze. Pamiętajmy o regularnym odszronianiu lodówki (gruba pokrywa szronu jest obciążeniem zużywającym większą ilość energii elektrycznej) oraz o zachowywaniu czystości w jej wnętrzu. W zamrażarkę wkłada się żywność wymagającą temperatur ujemnych, więc np. surowe czy przyrządzone mięso, grzyby, cokolwiek innego co wymaga dłuższego przechowania, natomiast część stanowiąca chłodziarkę służy przetrzymywaniu w optymalnych warunkach pozostałych produktów spożywczych.
Oprócz lodówki, w kuchni przydatne będą półki, szafki, różnego rodzaju pojemniki i pudełka, słoiki, butelki… Każdy z rodzajów opakowań ma swoje wady, zalety i określone zastosowanie. Niektóre z produktów zachowają dłużej najwyższą jakość, jeśli znajdą się w szczelnym zamknięciu, inne natomiast muszą mieć dostęp do powietrza, żeby nie ulec zepsuciu.

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.