kulinaria (4)Składniki:

1 główka sałaty lodowej
60 dag pomidorów
1 duża kalarepka
3 kromki pieczywa tostowego
15 dag szynki wędzonej w plasterkach
Pół pęczka zielonej pietruszki
Pół pęczka koperku
1 cebula
3 łyżki octu ziołowego
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
Sól, biały pieprz

Wykonanie:

Skórkę chleba usunąć, kromki pokroić w niewielką kostkę i zrumienić na suchej patelni. Sałatę umyć i pokroić w paski. Pomidory umyć i pokroić w plasterki, kalarepkę oczyścić, umyć,obrać skórkę i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zieleninę umyć, osuszyć i drobno pokroić.
Przygotować sos: octy wymieszać z cebulą, koperkiem i zielona pietruszką. Przyprawić solą i białym pieprzem, dodać olej i dokładnie wymieszać.
Składniki sałatki rozmieścić na talerzach, polać sosem i odstawić na kilka minut. Posypać grzankami.