kulinaria (9)Koniec lata i jesień to idealny czas na robienie przetworów. Zarówno owoce, jak i warzywa są wówczas w najniższych cenach, są także najbardziej dojrzałe. Opcji jest naprawdę wiele. Jeśli zależy nam na owocowych przetworach, warto wykorzystać przede wszystkim śliwki, z których zrobić można doskonałe marmolady czy powidła. W przypadku warzyw, wybór jest ogromny. Popularne są przede wszystkim ogórki, które się kisi lub konserwuje. Ciekawym rozwiązaniem jest również robienie przetworów z buraczków, papryki czy dyni. Warto również robić sałatki, które będą idealne do zimowych obiadów. Marynować można również mięso, choć wymaga to nieco więcej uwagi. Dobrym pomysłem jest również marynowanie lecza, które idealnie nadaje się później na obiad, zwłaszcza z dodatkiem mięsa. Warto szukać nowych rozwiązań, odświeżając co jakiś czas domowe spiżarnie. Przetwory zrobione latem i jesienią w idealny sposób mogą uzupełnić zapotrzebowanie na warzywa zimą. Na pewno jest to lepszy wybór niż kupowanie importowanych produktów.