Urzadzenia gastronomiczne (9)Urządzenia gastronomiczne są i zawsze były niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni, czy to w domowym, prywatnym zaciszu, czy w każdego rodzaju przemyśle gastronomicznym. Możemy wyszczególnić zarówno podstawowe urządzenia gastronomiczne, jak i te bardziej zaawansowane technologicznie. Każde z urządzeń ma określone funkcje, których zadaniem jest przede wszystkim usprawnienie pracy w kuchni. To, co jeszcze do niedawna mógł wykonać tylko żywy człowiek, teraz jest powszechnie wykonywane przez kuchenne roboty. Zautomatyzowanie wielu czynności przyniosło ogromny wkład w rozwój gastronomii na dużą skalę. Bo czy jeszcze kilkadziesiąt lat wstecz byłoby możliwe obranie stu kilogramów ziemniaków w czasie liczonym w minutach? Urządzenia AGD nie tylko usprawniają pracę w gastronomii, ale również czynią ją bardziej przyjemną dla kucharzy – zarówno zajmujących się kuchnią amatorsko, jak i zawodowo. Po co marnować czas na nieprzyjemne, choć konieczne czynności, skoro mamy do wyboru szereg rozwiązań oferowanych przez technologię?