Składniki:

1. 60 dag mielonego mięsa z indyka
2. 2 jajka
3. 40 dag szpinaku
4. Pół żółtej papryki
5. Pół czerwonej papryki
6. 2 ząbki czosnku
7. 3 łyżki bułki tartej
8. 1 łyżka oleju
9. Pół łyżeczki zmielonego tymianku
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Szpinak przebrać, poodcinać ogonki, opłukać. Zalać wrzącą wodą, odcedzić, dokładnie odcisnąć i drobno posiekać. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Papryki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na małe cząstki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć paprykę z czosnkiem. Wyłożyć na papierowy ręcznik i osączoną połączyć ze szpinakiem. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Mięso przełożyć do miseczki, wbić jajka, wsypać tartą bułkę, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wsypać mielony tymianek i dokładnie wyrobić na gładką masę. Na rozłożonym dużym kawałku papieru do pieczenia rozłożyć mięsną masę w formie prostokąta. Na masę wyłożyć farsz szpinakowo ? paprykowy i przy pomocy papieru zawinąć w roladę, owinąć całość papierem i włożyć do długiej wąskiej foremki.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza i wstawić foremkę na 40 minut.