odwrocona-osmoza-2Składniki:

1. 1 kilogram polędwiczek wieprzowych
2. 20 dag suszonych śliwek (1 torebka)
3. Suszony majeranek
4. 2 łyżki oleju
5. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

śliwki suszone zalać gotującą wodą i odstawić na 10 minut, aby namokły. Polędwiczki wieprzowe dokładnie umyć i osuszyć. W każdym kawałku mięsa naciąć kieszeń. Wszystkie kawałki mięsa natrzeć wszędzie solą, pieprzem i majerankiem, a następnie odstawić na pół godziny do lodówki.
Śliwki odcedzić z wody (wody nie wylewać). W wycięte w mięsie otwory powkładać śliwki. Na patelni rozgrzać olej i na ni krótko obsmażyć mięso. Mięso przełożyć do brytfanki i polać wodą, w której moczyły się śliwki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni Celsjusza. Wstawić brytfankę z polędwiczkami do piekarnika na około półtorej godziny. Podawać z pieczonymi ziemniakami i np. z fasolką.