kulinaria (2)Współczesne dania kuchni angielskiej pochodzą z różnych części świata. W Anglii ceniona jest kuchnia indyjska i chińska. Dania kuchni angielskiej zwykle są niezdrowe i kaloryczne. Nie zawierają również przypraw. Do najbardziej znanych angielskich potraw zalicza się m. in. jagnięcinę z sosem miętowym, befsztyk po angielsku, pudding, pastwę kornwalijską (składa się z ciasta francuskiego, mielonej jagnięciny, cebuli, kolendry czosnku), hash browns (placki ziemniaczane w panierce). Najbardziej popularnym daniem jest ryba z frytkami. Z mięs Anglicy cenią jagnięcinę i wołowinę. Wśród słodkości należy wymienić apple pie (zapiekany placek jabłkowy). Tradycyjną potrawą angielską jest angielskie śniadanie (English breakfast). Śniadanie takie składa się z smażonego bekonu, smażonej kiełbasy, jajek sadzonych, fasolki po bretońsku, tostów. Taki posiłek nie jest spożywany codziennie. Śniadanie angielskie jest tłuste i kaloryczne. Anglicy uwielbiają kawę i herbatę. Do angielskiej herbaty dodawane jest mleko.