kulinaria (7)Składniki:

Na kotlety:

1. pół kilograma mielonego mięsa z indyka
2. 1 szklanka tartej bułki
3. 1 jajko
4. 1 cebula
5. 1 ząbek czosnku
6. olej
7. tymianek
8. sól, świeżo zmielony czarny pieprz

na sos:

1. pół kilograma truskawek
2. 1 łyżka oleju
3. 2 łyżki cukru
4. 1 nieduża czerwona cebula
5. kieliszek wytrawnego czerwonego wina
6. sok z cytryny
7. imbir, tymianek
8. sól, czarny pieprz

wykonanie:

cebulę i czosnek obrać i posiekać. Czerwoną zeszklić na oleju, a następnie posypać cukrem i przesmażyć.dodać umyte , osączone, odszypułkowane i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki; podlać winem i dusić przez około pięć minut. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, imbirem, tymiankiem solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i całość gotować jeszcze dwie minuty. Sos przetrzeć przez sitko.
Do mielonego indyczego mięsa dodać posiekaną cebulę i czosnek, wbić jajko i wsypać 4 łyżki tartej bułki. Wyrobić na gładką masę i uformować z niej płaskie kotleciki. Każdy kotlet panierować w tartej bułce i usmażyć na oleju z każdej strony. Podawać z sosem truskawkowym.