Żywność dla diabetyków
Cukrzyca to choroba charakterystyczna dla wysoce rozwiniętych społeczeństw. W cywilizacjach, w których stosunkowo łatwo o wysokokaloryczny pokarm, a okazji do nadmiernego wysiłku fizycznego nie ma zbyt wiele, cukrzyca zbiera swoje żniwo.
Zapobieganie cukrzycy, na którą chorują ludzie w szerokim przedziale wiekowym – cukrzyca wśród dzieci nie jest rzadkością – to zadanie globalne. Powstają kampanie społeczne mające na celu wpajanie właściwych nawyków dietetycznych i przekonywanie m.in. rodziców, że to, co spożywamy nie jest nigdy tak niewinne jak nam się wydaje. Zdrowa żywność, w tym jej segment – żywność dla diabetyków, to pojecie, które przeżywa rozkwit swojej popularności. Podczas, gdy w latach 70-ych interesowali się nią głównie przedstawiciele ruchów hipisowskich, dziś każdy wie, co to. Zdrowa żywność Kraków ma bardzo szerokie spektrum jej odmian.
Przy pomocy kampanii przygotowywanych z rozmachem przez rządy i organizacje pozarządowe zajmujące się zdrowiem publicznym może uda się ugasić ten pożar jakim jest zachorowalność na cukrzycę.