Składniki:
1. Pół kilograma mięsa gulaszowego z indyka
2. 8 plastrów boczku
3. 5 łyżek masła
4. 1 szklanka bulionu
5. 4 łyżki śmietany
6. 4 gałązki szałwii
7. Sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Pokroić mięso na szesnaście mniej więcej takich samych kawałków.
Osiem kawałków owinąć plasterkami boczku a pod boczek włożyć listki szałwii. Zarówno kawałki w boczku jak i te same przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie ponadziewać na patyczki do szaszłyków. Formę posmarować jedną łyżką masła i ułożyć na niej szaszłyki. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni Celsjusza i piec około 15 minut. Podczas pieczenia polewać szaszłyki bulionem. Upieczone szaszłyki wyjąć z piekarnika. Powstały z pieczenia sos wymieszać z czterema łyżkami wrzącej wody, dodać masło i zagotować. Przyprawić do smaku, zdjąć z ognia i wymieszać ze śmietaną. Sosem polać szaszłyki przed podaniem.