MAKARONOWA SAŁATKA Z DYMKĄ

0
275

kulinaria (22)Składniki:

1 pęczek dymki
25 dag makaronu rurki
50 dag marchewki
Pół główki kruchej sałaty
20 dag pieczarek
20 dag szynki ( lub podobnej wędliny)
2 łyżki oleju
4 łyżki octu
Pół szklanki bulionu warzywnego
Czarne oliwki
Sól, pieprz, cukier
Zielona pietruszka do dekoracji

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą na sicie i osączyć. Oczyścić cebulki i pokroić w cienkie plasterki. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w niewielką kosteczkę. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Sałatę umyć, osuszyć, liście porwać na mniejsze kawałki. Pokroić szynkę w paseczki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki i podsmażyć; dodać pokrojoną marchewkę i dymkę i smażyć jeszcze przez chwilę. Zalać bulionem, doprawić solą, cukrem, octem i świeżo zmielonym pieprzem i gotować chwilę (odparować trochę płynu). Odstawić na pół godziny. Wymieszać z makaronem i ponownie doprawić. Udekorować czarnymi oliwkami i zieloną pietruszką.