Wyposazenie gastronomii (9)Gdy zajrzymy do encyklopedii, przeczytamy w niej, że gastronomia z punktu widzenia polskiego prawodawstwa uważana jest za rodzaj działalności gospodarczej. Od razu trzeba też dodać, że poprzez tę działalność zaspokajana jest jedna z podstawowych potrzeb człowieka. Przecież, gdyby nie jedzenie, człowiek nie byłby wstanie przeżyć. Z drugiej strony jest ona niezwykle obwarowana przepisami, które mają zagwarantować, że przygotowywane w punktach zbiorowego żywienia posiłki będą przede wszystkim zdrowe i bezpieczne dla osób tam się żywiących. Dlatego też każda restauracja, bar czy kawiarnia muszą być wyposażone w odpowiednie sprzęty.
Wyposażenie gastronomii to niezwykle szeroka paleta sprzętów, urządzeń i akcesoriów. Każdy właściciel punktu gastronomicznego wybiera spośród nich te, które są jemu potrzebne. Kupuje przedmioty będące odpowiedzią na potrzeby pracowników w zakresie przechowywania produktów, przygotowywania posiłków oraz ich wydawania. A wszystko z myślą o komforcie pracowników oraz gości.