kulinaria (23)Składniki:

Masa serowa:

1. 20 dag masła
2. 1,5 kilograma półtłustego twarogu
3. 6 jajek
4. 35 cukru
5. 2 torebki budyniu waniliowego
6. 1 łyżeczka aromatu waniliowego
7. 15 dag orzechów włoskich
8. 5 dag orzechów laskowych

Polewa:

1. 1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
2. 2 łyżki cukru pudru
3. 2 łyżki mleka
4. 10 dag orzechów włoskich do dekoracji

Oraz pół kilograma kruchego ciasta.

Wykonanie:

Ser zmielić dwa albo trzy razy. Do zmielonego twarogu dodać budynie, aromat, miękkie masło i posiekane orzechy.
Jajka rozbić, żółtka utrzeć z cukrem i dodać do twarogu, wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i połączyć z masą serową.
Formę do pieczenia nasmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Wykleić kruchym ciastem i wyłożyć na nie masę serową.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i piec sernik około 65 minut, a następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim blaszkę z ciastem na kolejne 25 minut.
Czekoladę połamać, włożyć do rondelka, dodać mleko i cukier puder, wstawić do większego garnka z wodą i podgrzewać mieszając aż do powstania jednolitej polewy. Polać upieczony sernik.