kulinaria (22)Składniki:

1. 1 kilogram jabłek
2. 1 kostka masła (25 dag)
3. 5 żółtek
4. 1 torebka cukru waniliowego
5. Pół szklanki cukru pudru
6. 1 torebka galaretki cytrynowej
7. 1 torebka galaretki pomarańczowej
8. 1 paczka biszkoptów
9. Owoce do dekoracji na przykład maliny, porzeczki

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda niesienie i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Miękkie masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę, dodać starte jabłka i dokładnie wymieszać.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w ? szklanki gorącej wody i dodać do masy jabłkowej (po przestudzeniu).
Tortownicę wyłożyć biszkoptami (dno i boki). Masę jabłkową wyłożyć na biszkopty i po rozsmarowaniu lekko docisnąć łyżką. Tortownicę nakryć i wstawić do lodówki, na co najmniej 5 godzin, aby masa jabłkowa dobrze stężała.
Na wierzchu ułożyć warstwę biszkoptów i zalać tężejącą galaretką pomarańczową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Wierzch udekorować owocami.