kulinaria (6)Składniki:

1. Pół kilograma schabu bez kości
2. Pół szklanki mąki pszennej
3. 2 jajka
4. Trochę więcej niż pół szklanki bułki tartej
5. 2 łyżki masła
6. 4 łyżki oleju
7. 2 gałązki zielonej pietruszki
8. 4 cząstki cytryny
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na cztery kotlety. Plastry mięsa włożyć między dwa kawałki folii spożywczej i rozbić młotkiem do mięsa. Wyjąć z folii, oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawić na parę minut.
Jajka wybić na talerz i roztrzepać przy pomocy widelca. Na drugi talerz wysypać tartą bułkę, a na trzeci mąkę. Rozbite kotlety najpierw panierować w mące, potem w rozbitych jajkach a na końcu w bułce tartej. Panierkę przyciskać ręką dokładnie do mięsa.
Na patelni rozgrzać mocno olej z dodatkiem masła. Włożyć sznycle i usmażyć na średnim ogniu na złoty kolor po około 4-5 minut z każdej strony. Usmażone wyłożyć na papierowy kuchenny ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać przyozdobione natką pietruszki z cząstką cytryny, ziemniakami i ulubioną surówką.