najlepsze-restauracje-lublin-1Składniki:

1. 1,8 kg schabu bez kości
2. Pół szklanki sztucznego miodu
3. 3 gruszki z kompotu
4. 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
5. 2 łyżki suszonego majeranku
6. Sok wyciśnięty z połówki cytryny
7. 2 łyżki oleju
8. Kilka liści selera naciowego i czerwony pieprz do dekoracji
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Schab umyć, osuszyć, oprószyć solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, mieloną ostrą papryką i majerankiem. Na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Mięso przełożyć do brytfanki i wstawić do nagrzanego piekarnika na godzinę.
Gruszki wyjąć z kompotu, pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozpuścić sztuczny miód, dodać cząstki gruszek i przesmażyć aż miód całkiem się rozpuści.
Upieczony schab pokroić na porcje, kłaść po plastrze na talerzach, na każdym kawałku schabu kłaść kawałki gruszek i polać sosem miodowym.