fotografia-slubna-koszalin-1Składniki:

1. 80 dag schabu
2. Pół kilograma śliwek węgierek
3. 1,5 szklanki drobnej fasolki
4. 2 ząbki czosnku
5. 2 łyżki majeranku
6. 2 łyżki masła
7. 1 cebula
8. Olej
9. Cukier
10. Świeży majeranek
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Fasolkę umyć, zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę.
Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć czosnkiem, solą, majerankiem i czarnym pieprzem, skropić olejem i odstawić na godzinę.
Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) na około godzinę.
Fasolkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na cząstki. Cebulę obrać i posiekać.
Olej rozgrzać i zeszklić cebulę, dodać do niej śliwki i chwilę przesmażyć, a następnie dorzucić ugotowaną fasolkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odrobiną cukru.
Upieczone mięso pokroić na plastry i obłożyć fasolką ze śliwkami i udekorować gałązkami świeżego majeranku.