kulinaria (6)Składniki:

5 ząbków czosnku
2 łyżki masła
4 kromki pieczywa tostowego
15 dag naturalnego jogurtu
10 dag majonezu
5 dag tartego parmezanu
5 łyżek mleka
10 dag chudego wędzonego boczku
2 łyżki soku z cytryny
1 główka sałaty
25 dag pomidorków koktajlowych
Pieprz kolorowy
Sól, słodka papryka

Wykonanie:

Pieczywo tostowe pokroić w kosteczkę, czosnek obrać i drobno posiekać, na patelni rozgrzać tłuszcz i zrumienić na nim kostki chleba i połowę czosnku. Doprawić solą i mieloną papryką. Zdjąć z patelni.
Przyrządzić sos: wymieszać jogurt z majonezem, sokiem z cytryny, mlekiem, parmezanem i pozostałym czosnkiem. Doprawić solą, cukrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Boczek pokroić i smażyć na suchej patelni ciągle mieszając. Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki, sałatę oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na paseczki, wymieszać z pomidorami i zesmażonym boczkiem. Polać sosem jogurtowo- majonezowym i delikatnie wymieszać. Posypać grzankami i przełożyć na półmiski i posypać grzankami, pozostałe grzanki przełożyć na spodeczek, podawać osobno. Gotową sałatkę posypać kolorowym pieprzem.