kulinaria (7)SKŁADNIKI:

2 jajka
2 średnie pomidory
10 dag mrożonego groszku
1 mała główka sałaty
Pół strąka papryki żółtej
1 puszka tuńczyka
10 dag majonezu (o obniżonej zawartości tłuszczu)
30 dag naturalnego jogurtu
3 łyżki soku cytrynowego
Pół pęczka szczypiorku
Sól, cukier, pieprz
Zielona pietruszka do dekoracji

Wykonanie:

Rozmrozić groszek w temperaturze pokojowej. Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać, pokroić na cząstki.
Sałatę oczyścić, umyć osuszyć, pokroić w szerokie paski.
Pomidory umyć podzielić na cząstki.
Paprykę umyć, usunąć nasionka i białe włókna, pokroić na półkrążki.
Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Tuńczyka odsączyć na sicie i widelcem rozdrobnić.
Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Sałatę, groszek, pomidory, paprykę i tuńczyka wymieszać, przełożyć na półmisek, polać sosem, na wierzch ułożyć cząstki ugotowanych jajek i udekorować zieloną pietruszką.