kulinaria (4)Jednym z najpopularniejszych sposobów przyrządzania ryb jest ich smażenie, co okazuje się jest najgorszym pomysłem. Ryby podczas procesu smażenia tracą kwasy omega 3, które są podstawowym składnikiem odżywczym i powodem, dla którego właśnie ryby są zdrowym posiłkiem i znajdują się tak wysoko w piramidzie żywieniowej. Najlepszym, a zarazem najzdrowszym sposobem przygotowania ryb jest gotowanie, pieczenie lub grillowanie. Pora zmieniać swoje nawyki żywieniowe, jeśli chcemy wyciągnąć z ryb to, co najlepsze!
Ryby smażone w panierce z mąki lub bułki tartej tracą nie tylko kwasy omega 3, ale zyskują też niezbyt korzystne dla zdrowia właściwości – stają się bogate w wielonienasycone tłuszcze i węglowodany. Przygotowanie ryby zależy od jej gatunku i typu. Dla przykładu: ryby chude i średnio tłuste, takie jak okonie, flądry i dorsze) najlepiej jest gotować, z kolei karpie, pstrągi, morszczuki czy dorady doskonale nadają się do pieczenia, zaś na grillu idealnie sprawdzą się ryby tłuste (makrela, łosoś).