blonnik-witalny-cena-1Składniki:

1. 1, 5 kilograma karkówki
2. 1,5 łyżki ziarenek czarnego pieprzu
3. 2 ? 3 gałązki świeżego rozmarynu
4. 10 jagód jałowca
5. 2 łyżki śmietany
6. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Jagody jałowca i ziarenka pieprzu rozgnieść. Karkówkę dokładnie umyć i osuszyć, natrzeć rozgniecionymi ziarenkami pieprzu i jagodami jałowca oraz solą. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
Po wyjęciu z lodówki i odwinięciu z folii, mięso uformować w zgrabną pieczeń i ciasno obwiązać bawełnianym sznurkiem. Pod sznureczek pozatykać gałązki rozmarynu. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić pieczeń ze wszystkich stron. Przygotować odpowiedniej wielkości brytfankę, przełożyć do nie pieczeń, podlać niewielką ilością wody. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza i wstawić do niego pieczeń. Piec około półtorej godziny (w razie potrzeby podlewać wodą).
Po upieczeniu mięso wyjąć, a sos przecedzić. Dodać do sosu śmietanę, dokładnie wymieszać i mocno podgrzać. Pieczeń wyjąć na półmisek, zdjąć sznurek i pokroić na porcje a następnie polać sosem. Podawać z ziemniakami.