Wiele osób w okresie grillowym postuluje swoje wyjątkowe umiejętności przyrządzania potraw, a następnie ich pieczenia na grillu. W rzeczywistości jednak bardzo wiele w tym aspekcie do powiedzenia ma sam grill i jego konfiguracja ? łatwo jest spalić jedzenie lub je wysuszyć, jeśli przykładowo niedostatecznie wysoko zawiesi się ruszt bezpośrednio nad grillem węglowym. Takiego problemu nie stwarza grill gazowy, który na osiągnięcie maksymalnej temperatury potrzebuje dość dużo czasu, ale później utrzymuje tę temperaturę na odpowiednim poziomie, a dodatkowo jak żaden inny grill ogrodowy pozwala na swobodne zmienianie panującej wewnątrz temperatury prostym termostatem.
Podobnie jak wędzarnie gazowe tak samo niektóre rodzaje gazowych grilli, potrzebują zdecydowanie większej przestrzeni do montażu. Chociaż wyklucza to często ich zastosowanie wewnątrz domu, to jednak dla osób mających działkę albo ogród tuż obok nieruchomości, są na pewno idealnym pomysłem. Tym bardziej, że przy dzisiejszej konkurencji na rynku, ich ceny mocno spadają.