kulinaria (22)Składniki:

1. 1 kilogram wołowiny pieczeniowej
2. 2 duże jabłka
3. 20 dag śliwek
4. Niecałe pół litra bulionu (najlepiej własnej roboty a nie z kostki)
5. 40 dag cebuli szalotki
6. Olej do smażenia
7. Cynamon
8. Goździki
9. Gałka muszkatołowa
10. Cukier
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć obficie solą, pieprzem i cukrem. Oprószyć zmieloną gałką muszkatołową, cynamonem i goździkami. Wstawić na dobę do lodówki (w tym czasie kilkakrotnie obrócić). Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i lekko przepłukać.
Brytfankę do pieczenia natłuścić, ułożyć w niej mięso i skropić olejem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić brytfankę z mięsem na 75 minut.
Cebulki obrać i poprzekrawać na połówki. Dołożyć do mięsa na 25 minut przed końcem pieczenia i wymieszać z wytworzonym sosem.
Śliwki umyć i usunąć pestki. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki. Dodać do mięsa. Doprawić do smaku i piec jeszcze 10 minut.