kulinaria (9)Składniki:

1. 1,5 kg piersi z indyka
2. 10 dag żółtego sera
3. 15 dag pieczarek
4. Pół pęczka zielonej pietruszki
5. Sok wyciśnięty z jednej cytryny
6. 2 łyżki bułki tartej
7. 3 łyżki oleju
8. 1 jajko
9. 1 łyżeczka oliwy
10. 1 łyżka sztucznego miodu
11. Suszona szałwia
12. 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso z indyka umyć i osuszyć. W piersi wyciąć głęboką i szeroką kieszeń. Środek kieszeni natrzeć solą, szałwią i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odłożyć. Ser żółty pokroić na kawałki; pieczarki oczyścić i pokroić w kosteczkę natkę pietruszki wypłukać, osuszyć i drobno posiekać. Połowę oleju rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki i smażyć tak długo aż odparuje z nich sok. Przestudzić, a następnie wymieszać z pokrojonym serem, jajkiem, bułką tartą i zieloną pietruszką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz włożyć do zrobionej w mięsie kieszeni i spiąć otwór. Mięso obwiązać nitką formując zgrabną pieczeń. Posmarować resztą oleju. Włożyć do brytfanki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić brytfankę z mięsem na 45 minut.
Na około 10 minut przed końcem pieczenia posmarować pieczeń miodem wymieszanym z łyżeczką oliwy i słodką papryką. Upieczoną pieczeń pokroić na porcje i podawać z ziemniakami i sałatą.