Kwasy Omega 3 (1)Udowodniony jest dobroczynny wpływ kwasów tłuszczowych omega 3 na zdrowie człowieka. Nie każdy jednak wie, że kwasy te są wręcz obowiązkowym składnikiem diety, każdej przyszłej mamy. Tłuszcz rybi ma nie tylko pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu rozrodczego, ale podobno zapobiega przedwczesnym porodom. Udowodniono związek między spożywaniem kwasów omega 3, a zwłaszcza DHA na lepszy rozwój widzenia i rozwój motoryczny płodu. Szczególnie ważny jest ten wpływ w ostatnim trymestrze ciąży, ponieważ wówczas rozwija się mózg płodu. Niedobór kwasu DHA w okresie płodowym może zahamować tempo dojrzewania mózgu, a przez to zaburzyć rozwój psychoruchowy dziecka. Zapotrzebowanie na kwasy omega 3 w ciąży, nie tylko pomaga w rozwoju płodu, ale również może występowanie alergii pokarmowej oraz astmy w pierwszym roku życia, zwłaszcza w grupach o podwyższonym ryzyku zachorowania. Kwasy omega 3 mają również dobroczynny wpływ na zdrowie przyszłej matki. Pomagają donosić ciążę, zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz wystąpienia depresji poporodowej. Kwasy omega 3 spożywane przez ciężarną powinny pochodzić z żywności, a w razie niedostatecznej ilości równiej z suplementów, tak by poziom kwasów był odpowiedni dla zwiększonych potrzeb matki i rozwijającego się dziecka.