kulinaria (4)Składniki:

1. 8 plastrów karkówki
2. 3 łyżki kolorowego pieprzu
3. 4 łyżki octu winnego
4. Pół szklanki bulionu
5. 1 łyżka jasnego sosu pieczeniowego z torebki
6. Pół szklanki śmietany
7. 4 łyżki oleju

Wykonanie:

3 łyżki kolorowego pieprzu utłuc w moździerzu, ale niezbyt drobno.
Plastry mięsa umyć i osuszyć. Każdy kotlet lekko rozbić. Na talerz wysypać roztłuczony pieprz i każdy kawałek karkówki panierować w tak przygotowanym kolorowym pieprzu.
Na patelnię wlewać po porcji oleju, rozgrzewać i smażyć kotlety z każdej strony po trzy minuty. Mięso zdjąć z patelni. Pozostały ze smażenia tłuszcz wymieszać z bulionem i octem winnym i zagotować, a następnie zagęścić gotowym jasnym sosem pieczeniowym rozrobionym z niewielką ilością wody. Dodać śmietanę i mocno podgrzać. Kotlety przełożyć na talerze i polać przygotowanym sosem.
Podawać z ziemniakami udekorowane świeżymi ziołami.