Mity dotyczące grzybów

Mity dotyczące grzybów Jeśli chcemy ominąć możliwość zatrucia się grzybami nie wolno ulegać podpowiedziom innych i nie wolno wierzyć w to iż na przykład jeśli gotuje się grzyby to należy zanurzyć srebrna łyżeczkę w potrawie i poczernienie jej powierzchni potwierdzi istnienie trującego grzyba w potrawie. Jest to nieprawda gdyż związki chemiczne powodujące czernienie srebrnej łyżeczki obecne sa zarówno w grzybach jadalnych jak i niejadalnych. Innym przesądem jest to że po wrzuceniu do potrawy cebuli lub czosnku zszarzeją i to informacje o truciźnie. Nieprawda gdyż enzym powodujący szarzenie cebuli istnieje również w grzybach jadalnych. Także do mitów można zaliczyć to iż mleko zwarza się pod wpływem grzybów trujących. Zwarza się również pod wpływem grzybów jadalnych. Wśród bajki można również włożyć przeświadczenie że grzyby trujące omijają robaki. Leśnie ślimaki czy czerwie muchówek bardzo lubią wgryzać się w muchomora sromotnikowego. Grzyby trujące nieprzyjemnie pachną – to również mit bo na przykład muchomor sromotnikowi pachnie sztucznym miodem a ten zapach jest bardzo przyjemny.
28 marca 2013