Historia waty cukrowej
Popcorn i wata cukrowa

Ten przepyszny i delikatny deser przeznaczony do konsumpcji przez dzieci jak i dorosłych, znany jest już od XV wieku. Po raz pierwszy wyprodukowano watę cukrową we Włoszech, gdzie była przysmakiem dostępnych tylko dla nielicznych. Wówczas cukier był drogim i rzadkim rarytasem, z tego względu osoby ubogie nie mogły pozwolić sobie na taki luksus.

Pierwotna maszyna do waty cukrowej nie była tak idealna, posiadała swoje wady. Trudno było stworzyć watę cukrową, znaną nam obecnie, bez prądu elektrycznego oraz dysz gazowych, dostawało się do niej, z tego względu wiele zanieczyszczeń. Sam proces nie należał do najłatwiejszych i krótkotrwałych. Z tego względu ówczesna maszyna do waty cukrowej oraz sama wata cukrowa, były produktem prestiżowym i na wagę złota.

Radykalne zmiany przyszły wraz z połową XIX wieku, kiedy dwaj amerykanie wynaleźli maszynę elektryczną do wyrobu cukrowej waty. Przysmak podawany był w drewnianych pudełkach, podczas światowej wystawy w Saint Louis (1904 rok). Sprzedano ich, wtenczas, 70 tysięcy sztuk, a z biegiem czasu popularność na ten słodki puch wzrósł, tak samo jak i produkcja. Stała się więc stałym elementem jarmarków, festynów, parków rozrywki, wesołych miasteczek, cyrków, zabaw i innych plenerowych imprez.

Kolejny przełom nastąpił w 1972 roku, kiedy wynaleziono maszynę do automatycznej produkcji waty cukrowej. Zaczęto ją wyrabiać na skalę przemysłową, pakowano ją do pudełek i rozprowadzano do sklepów jako zwykłe słodycze. Jednak dla prawdziwych smakoszy waty cukrowej, tak podany smakołyk może pozostawić wiele do życzenia. Dla większości osób, przyjemność sprawia patrzenie jak wata nakręca się na drewniany patyk i bezpośrednio ją skonsumować.

Najnowszym wynalazkiem, który popularny jest na razie w Stanach Zjednoczonych, stanowi automat z watą cukrową. Podczas kręcenia cukru, z maszyny wydobywa się charakterystyczny dźwięk, który ma umilać czas konsumentom. Prosty smakołyk, który do swej produkcji nie potrzebuje zbyt dużej ilości cukru, wydawać by się mogło, iż nie może być nic interesującego w jego przeszłości. Obecnie istnieje wiele smaków i kolorów waty cukrowej, które urozmaicają to niezwykłe, małe co nieco w bajkową przekąskę.