kulinaria (7)Pizza to przysmak kuchni włoskiej. Każdy choć raz w życiu miał z nim do czynienia, jednak nie wszyscy mają świadomość skąd tak naprawdę wywodzi się to danie. Historia pizzy sięga korzeniami już do czasów starożytnych, do Egiptu, gdzie po raz pierwszy stworzono coś na kształt dzisiejszego ciasta – spodu do pizzy. Miało to formę cienkiego i okrągłego chleba. Egipski przepis został ulepszony przez Greków, którzy jeszcze bardziej zbliżyli wygląd ciasta do współczesnego. Polegało to na zastosowaniu dodatków. W Grecji płaski chlebek był smarowany oliwą, przyprawiany czosnkiem oraz ziołami. W ten sposób ciasto przygotowywali także Rzymianie oraz Etruskowie, a później Włosi.
Najważniejszą datą w historii pizzy jest rok 1899. W Neapolu żył wtedy Rafał Esposito, najbardziej znany kucharz tamtych czasów – a to właśnie za sprawą pysznych wypieków ciast. Jego sława była tak wielka, że sama królowa Małgorzata postanowiła spróbować tego dania. Kucharz tak przejął się jej wizytą, że postanowił nieco ulepszyć obecny przepis. Z tej okazji przygotował pizzę w barwach włoskiej flagi, trójkolorową – zielona część była zrobiona z bazylli, biała z sera mozarella, a czerwona z pomidorów – i nazwał ją na cześć królowej, czyli Margherita. Od tego czasu pizzę zaczęto jeść w coraz większej ilości krajów, a współcześnie chyba niemożliwe jest znalezienie pizzerii, w której pizza o takiej nazwie nie byłaby podawana. To podstawa każdego menu.