kulinaria (9)Zupa to niezbędny składnik każdego obiadu. Pozwala dobrze uzupełnić drugie danie, a zwykle dostarcza więcej warzyw, a przez to więcej witamin i składników odżywczych. Jednak nie każdy ma czas na gotowanie jej. Dlatego szczególnie ważne jest, aby znać przepisy na proste i łatwe w przygotowaniu zupy. Ciekawym pomysłem może być zrobienie zupy nie jako pierwszego dania, ale jako czegoś w rodzaju deseru. Możemy wtedy zrobić zupę owocową na zimno. Takie kulinaria nie wymagają wielkich przygotowań, właściwie wystarczy tylko umyć i obrać owoce, wrzucić je do miski i zalać kompotem. W czasie upałów schładza się je przed podaniem. To prawdziwe bogactwo witamin. Spośród zup, podawanych jako pierwsze danie warto wyróżnić zupy grzybowe. Z dodatkiem grzybów możemy zrobić zarówno klasyczną, rzadszą pieczarkową czy „ogólnogrzybową”, jak i zupę-krem z kurek, który możemy podać np. z groszkiem ptysiowym. Dobrym wyborem będzie też zupa szpinakowa, bogata w żelazo. W ten sposób odejdziemy od stołu nasyceni i wzbogaceni o zdrowe minerały.