gastronomia-wyposazenie-6Bary można podzielić na wiele kategorii. Począwszy od tych otwieranych dopiero koło południa, dla których godziny szczytu wypadają późnym wieczorem i w weekendy, aż na barach szybkiej obsługi skończywszy. Te ostatnie specjalizują się w szybkim serwowaniu prostych dań. Raczej na wynos niż do konsumowania w lokalu. W zależności od przeznaczenia baru wybiera się również gastronomia wyposażenie. Ma ono pasować do klimatu, ale również podkreślać przeznaczenie danego miejsca.

W barach, o których pisano na początku, gastronomia wyposażenie może być bardziej bogate. To nie tylko wysokie stołki barowe, ale również wygodne kanapy, fotele i stoły, przy których można spędzić czas z przyjaciółmi. Natomiast bary typu fast food raczej nie stawiają na bogate gastronomia wyposażenie. Przede wszystkim dlatego, że z reguły są to lokale o niewielkiej powierzchni. W niektórych w ogóle nie ma mebli, choć na ogół spotyka się jakieś pojedyncze stoliki i kilka krzeseł. Tam raczej się zamawia jedzenie niż je konsumuje.